IF YOU'RE RIGHT, GOD MADE ME AN ATHEIST; IF I'M RIGHT, HISTORY MADE YOU A CHRISTIAN

dijous, 16 de juny del 2011

Centaures (o una reflexió mitològica sobre el 15-J)

Els avantpassats de Genguis Khan muntaven a cavall fa 5.000 anys. La domesticació d'aquest animal aporta múltiples avantatges, entre elles com a eina de lluita, de treball i transport. Les desconegudes tribus nòmades que habitaven les regions de l'Àsia Oriental i l'Àsia Central es donaran a conèixer dins la història universal gràcies a aquest fet. Aquestes tribus s'agrupaven en confederacions davant les amenaces externes o per expandir les seves àrees d'influència. Aquestes relacions facilitaven l'intercanvi (econòmic, cultural,...) entre les diferents tribus i acceleraven el procés d'aprenentatge de mecanismes com la domesticació d'animals. La superioritat bèlica, logística i comunicativa proporcionada per la doma dels cavalls va ser canalitzada i aplicada en guerres expansives i saquejos protagonitzades exclusivament pels millors genets, els millors guerrers.
Hi han diverses teories que apunten que l'origen mitològic dels centaures tindria relació amb aquests fets. És a dir, la figura dels centaures apareixeria davant l'impacte causat per aquests genets en altres tribus o pobles que desconeixien la domesticació del cavall. Per aquestes tribus era un animal salvatge i incontrolable i al arribar els guerrers mongols els veien com a persones diabòliques, com a éssers extraordinàris ja que home i cavall actuaven com un sol. A partir d'aqui, el boca a boca i la rumorologia, la tan marginada cultura i tradició oral, i el pas dels segles configurarien dins l'imaginari col·lectiu de mig món la figura del centaure.
Les llegendes clàssiques els van occidentalitzar, com no, tot situant-los com habitants dels boscos i les muntanyes de les regions d'Arcàdia, Tessàlia i l'Èlilde. Segons aquestes llegendes s'alimentaven de carn crua i practicaven costums primitives. L'origen de la paraula era confús, però li atribuien a un gentilici aplicat a un poble primitiu (comparat amb els grecs) que vivia a les muntanyes. Un fet que corrobora aquesta visió és que en gairebé totes les seves aparicions en la mitologia són descrits com un poble (per exemple quan lluiten amb Hèracles o quan són derrotats pels Làpites). La descripció habitual dels centaures és que eren meitat home i no dona ja que normalment només apareixen centaures mascle en la mitologia. Una prova més de que el monopoli de la violència tribal és de de temps ancestrals capitalitzat pel gènere masculí.
Ahir es va viure a Barcelona el setge al Parlament (segons la majoria de mitjans audiovisuals) o el 15-J fet que ha despertat múltiples interpretacions, anàlisis, prediccions i predicacions. No col·laborem a la creació de més mitologia, en aquest cas capitalista. Cal saber distingir el cavall del genet. Cal saber distingir el moviment, el sentiment d'indignació i els continguts, de les accions, els actes i els agents.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada