IF YOU'RE RIGHT, GOD MADE ME AN ATHEIST; IF I'M RIGHT, HISTORY MADE YOU A CHRISTIAN

dilluns, 29 d’octubre del 2012

Cites XXXII

"L'Estat no és la pàtria; és l'abstracció, la ficció metafísica, mística, política i jurídica de la pàtria. [...] El patriotisme del poble no és només una idea, és un fet; però el patriotisme polític, l'amor a l'Estat, no és l'expressió fidel d'aquest fet: és una expressió distorsionada per mitjà d'una falsa abstracció, sempre en benefici d'una minoria explotadora."
"Em sento sempre i sincerament el patriota de totes les pàtries oprimides. [...] Una pàtria representa el dret inqüestionable i sagrat de cada home, de cada grup humà, associació, comuna, regió i nació a viure, sentir, pensar, desitjar i actuar a la seva pròpia manera."
"La història real dels individus i els pobles no només procedeix pel desenvolupament positiu, sinó molt sovint per la negació del passat i per la rebel·lió contra ell."
"No hi ha res més absurd i al mateix temps més nociu i mortífer per al poble que erigir el principi fictici de la nacionalitat com a ideal de totes les aspiracions populars."
"Cada poble, com cada persona, és involuntàriament el que és, i per això té un dret a ser ell mateix. En això consisteixen els anomenats drets nacionals."
"La dignitat de tota nació, com la de tot individu, ha de consistir fonamentalment en què cadascun accepti la plena responsabilitat dels seus actes, sense tractar de desplaçar-la a uns altres."
"Hauríem de situar la justícia humana universal sobre tots els interessos nacionals. I abandonar d'una vegada per sempre el fals principi de la nacionalitat, inventat recentment pels dèspotes de França, Prússia i Rússia per aixafar el sobirà principi de la llibertat. La nacionalitat no és un principi; és un fet legitimat, com la individualitat."

"Tot aquell que desitgi sincerament la pau i la justícia internacional hauria de renunciar d'una vegada i per sempre al que es diu la glòria, el poder i la grandesa de la pàtria, a tots els interessos egoistes i vans del patriotisme."
"Els nens no són propietat de ningú: ni dels seus pares ni de la societat. Només pertanyen a la seva pròpia llibertat futura."
"La llibertat política sense la igualtat econòmica és una pretensió, un frau, una mentida; i els treballadors no desitgen mentides."
"Cap país, no importa quant ric, poderós, i ben servit sigui, pot emprendre -sense arruïnar-se i rendir als seus habitants a la misèria- una alteració fonamental en les relacions entre el capital i el treball, si aquesta alteració no és aconsegudia, al mateix temps, almenys, en la major part dels països industrials del món. Per tant, la pregunta de l'emancipació del treballador del jou del capital i els seus representants, els capitalistes burgesos és, abans de res, una pregunta Internacional."
"El polític burgès -no importa quan roig i revolucionari hagi pogut semblar- gens ha servit per a l'emancipació dels treballadors, sinó, més bé, ha endurit la seva esclavitud."
"Fermament organitzades les seves divisions en una solidaritat comuna de moviment, cap revolució, en el sentit d'insurrecció violenta, serà necessària. Així es veurà que els anarquistes no recolzen la violència abortiva que els seus enemics els atribueixen."
"Sense violència, la justícia triomfarà. L'opressió serà liquidada pel poder directe dels treballadors per mitjà de l'associació. I si aquell dia hi ha impacient súplica, i algun sofriment, això serà culpa de la burgesia que rebutja reconèixer l'ocorregut amb la seva maquinació. Per al triomf de la revolució social en si mateixa, la violència serà innecessària."
"El socialisme és la justícia."
"L'única cosa que, en la nostra opinió, l'Estat pot i hauria de fer és modificar a poc a poc la llei d'herència per arribar el més aviat possible a la seva completa abolició."
"Convençuts que llibertat sense Socialisme és privilegi i injustícia i que Socialisme sense llibertat és esclavitud i brutalitat."

Mikhaïl Aleksàndrovitx Bakunin (1814 - 1876).

[Extret del llibre "Bakunin. Recull d'escrits breus", 2012, editat i produït per Col·lectiu Llibertari "Negres Tempestes", Biblioteca Social d'Olot (CNT Olot), Logofobia, Aldarull Edicions, El grillo libertario i traduït al català per la Biblioteca Social d'Olot]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada